03 Nood aan reglement of kan het ook zonder?

  Nood aan reglement of kan het ook zonder?

  Een ietwat verrassende vraag, misschien, maar daarom niet minder belangrijk! Er zijn immers verschillende situaties te bedenken waarin je géén nieuw reglement nodig hebt. De volgende vragen kunnen je helpen bij het bepalen van die noodzaak:

   

  • Is er een ander, gelijkaardig reglement in het aanbod?
   • Kan je doelstelling in dit andere reglement worden gepast?
   • Of kan jouw nieuw reglement een overkoepelend reglement worden waarin het andere vervat zit?
  • Moet de doelstelling via een reglement gerealiseerd worden? Kan dit niet door middel van een formulier of door het aanpassen/voorzien van bepaalde infrastructuur?
  • Is deze doelstelling een taak voor de stad of voor de betrokkenen om zelf te regelen?

   

  Doorliep je deze checklist en blijf je overtuigd van de noodzaak van een reglement? Dan kun je op naar de volgende stap in deze wegwijzer.

   

  Bleek een reglement niet noodzakelijk voor het bereiken van je doelstelling? Denk dan na over hoe je die wel kunt bereiken. Ga bij de doelgroep te rade: geef hen inspraak en kijk samen met hen wat de noden en de mogelijkheden zijn. Een maatregel – of dit nu een reglement is of niet – die niet inspeelt op de noden van de doelgroep, is een overbodige maatregel en zal onnodig veel papierwerk en tijd in beslag nemen voor zowel de doelgroep als het lokale bestuur.