Goede voorbeelden

Goede voorbeelden

 

Tijdens ons onderzoek en traject met vrijetijdsdiensten stootten we op interessante cases en aantrekkelijke voorbeelden. We delen er hier een aantal.
We bundelen ze hier in één oogopslag per topic, maar de meeste worden nog eens vermeld bij het desbetreffende item doorheen de site zelf.

 

Let wel: een goed voorbeeld van een helder opgebouwd subsidiereglement bevat niet persé de beste subsidiecriteria of verantwoordingsmechanismen. De voorbeelden zijn dus vooral inspirerend over het topic waarbij ze zijn opgenomen maar niet altijd over de hele lijn excellent.  

Formulering doelstelling

  • In Hoeilaart formuleren ze in hun subsidiereglement voor erkende cultuur- jeugd- en sportverenigingen een heldere doelstelling. Bijvoorbeeld voor cultuurverenigingen: “De subsidiëring van de erkende cultuurverenigingen heeft tot doel hen de mogelijkheid te geven hun werking verder uit te bouwen en/of te professionaliseren. Het beleid wil hiermee het verenigingsleven stimuleren om zoveel mogelijk inwoners aan cultuurparticipatie te laten doen en de sociale cohesie te bevorderen. 
  • In Hamont-Achel steunt de toekenning van subsidies voor jeugdverenigingen op 5 thema’s “waarbij het streven naar kwaliteit en duurzaamheid doorheen de werking van het jeugdwerk de rode draad is. Door het jeugdwerk financieel te belonen, wil het stadsbestuur hen stimuleren om de kwaliteit in de werking te optimaliseren. Concreet gaat het om volgende thema’s: (1) Stimuleren van toegankelijkheid van het jeugdwerk; (2) Nastreven van het Goe Gespeeld! Charter, ondertekend door stad Hamont-Achel en het jeugdwerk Hamont-Achel; (3) Nastreven van de SDG’s van de VN; (4) Inzetten op een kwalitatieve werking en (bege)leiding; (5) Inzetten op een veilige en ordelijke infrastructuur.” 

Afbakening doelgroep

Overijse deelt haar gesubsidieerde verenigingen op in sectoren en duidelijk afgebakende categorieën met telkens aparte subsidiecriteria. 

Erkenningsreglement

Subsidiereglement

  • Een stad die de commons-gedachte en burgerinitiatief gericht ondersteunt, is Antwerpen. Hoe ze dit doen lees je hier 
  • In Balen kunnen Balense socio-culturele initiatieven beroep doen op een heuse ‘VOENK-subsidie’. Hier kom je meer te weten 
  • In Genk vatten ze verschillende toelagetypes in 1 reglement 
  • In Bornem, Brugge en Kortemark maken ze de combinatie tussen een basissubsidie en een puntensysteem.  

Verantwoording

  • Wie in Overijse een impulssubsidie krijgt wordt bij wijze van verantwoording en terugkoppeling geacht om het gesubsidieerde initiatief of project toe te lichten op een bijeenkomst met andere verenigingen.  
  • Elke erkende sportvereniging in Heist-op-den-Berg krijgt een beperkte basissubsidie, zonder extra administratieve inspanningen of voorwaarden. 
  • Een organisatie die in Brecht een basissubsidie ontvangt, kan jaarlijks intekenen op projectsubsidies. De aanvraag moet goed uitgewerkt zijn, maar eenmaal goedgekeurd heeft de vereniging recht op 750 euro, ongeacht het welslagen van het project. Er wordt dus ook geen bewijsmateriaal opgevraagd. 

Heldere opbouw

  • Subsidiereglement werkingssubsidies voor sportclubs in Leuven. Naast de basisinfo kan je -indien van toepassing- doorklikken naar meer gedetailleerde info. 
  • Subsidiereglement werkingssubsidies erkende verenigingen in Olen. Het reglement is weliswaar heel gedetailleerd, maar niettemin helder. Idem in Oudsbergen en in Oud-Turnhout. 

Heldere taal

Communicatie

  • In Kapelle-op-den-Bos hanteren ze een ‘verzamelreglement’, waarin alle mogelijke subsidies voor verenigingen omschreven staan.  
  • In Bilzen geeft men aan sportorganisaties een helder overzicht van waarvoor, hoe en wanneer ze subsidies kunnen aanvragen. 

Evaluatie

Zie checklist in Duffel. 

Ontzorging

In Willebroek hebben ze een verenigingscoach in dienst en in Herentals een verenigingsondersteuner.  

Heb je zelf een voorbeeld dat in het rijtje past? Laat het ons weten op info@vvsg.be met vermelding “team vrije tijd”.